KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT PERSPEKTİFİNDEN DÜNYA EDEBİYATI

₺2.100

Yer: Online (Zoom) ve Vakıf Merkezi Yüz Yüze
Süre: 4 saat
Tarih:
19/02/2025 19:30 26/02/2025 19:30


Kişi Sayısı
Kayıt

19 Şubat
Niye Benim Ben? 
Öncelikle karşılaştırmalı edebiyat için dünya edebiyatının önemi tartışılacak. Kısaca dünya edebiyatı kavramını literatüre tanıtan Goethe’den söz edildikten sonra, sömürge sonrası dönemde dünya edebiyatına bakılacak, Tayeb Salih’in Kuzeye Göç Mevsimi konuşulacak ve bu romanın neden postkolonyal edebiyatın temel eserlerinden biri olduğu işlenecektir.
İkinci bölümde Orhan Pamuk edebiyatı, Nobel ödüllü yazarımızın dünya edebiyatındaki yeri ve kitaplarının çevirilerinin yıllar içinde nasıl değiştiği konuşulacak, kimlik meselesi üzerinden Beyaz Kale ele alınacaktır. Hocanın sorusunu hatırlayalım: Niye Benim Ben?

26 Şubat
Dünya Ama Kimin Dünyası?

Bugün karşılaştırmalı edebiyat derslerinde kadın yazarlar başlı başına ayrı bir bölümde çalışılıyor. Çünkü onların kanona girmeleri uzun sürmüştür. Ve kimin dünyası sorusunu sorduğumuzda kadın edebiyatı yeni bir bakışla değerlendirilebilir. Bizden ve dünya edebiyatından buna dair örnekler verilecektir.
-Amerikalı modernist yazar Zora Neale Hurston’a, Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu eserine. Siyahi kadın yazar Hurston’un nasıl unutturulduğuna ve Alice Walker’ın yıllar sonra keşfine;
-Suat Derviş’in külliyatına;
-Clarice Lispektor’un dünyasına, onun eserlerine bakılacaktır. (Yıldızın Saati)
-Kayıp Çocuk Arşivi. Günümüz Amerikan Edebiyatından Valeria Luiselli’nin Kayıp Çocuk Arşivi adlı romanı konuşulacaktır.

  • Yorumlarınız bizim için çok önemli
Yorum yapabilmek için üye olunuz.