Kemalettin Köroğlu, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Urartu Devleti'nin Güneybatı Sınırı konusundaki yüksek lisans tezini 1988’de, Yeni Kazı ve Yüzey Bulguları Işığında Diyarbakır/ Üçtepe ve Çevresinin Yeni Assur Dönemi Tarihi Coğrafyası adlı doktora tezini 1994 yılında tamamladı. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde 1996’da Yardımcı Doçent, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında da Profesör unvanı aldı. Halen Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
1980 yılından bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ulusal ve uluslararası nitelikli projeler çerçevesinde yapılan çok sayıda kazı ve yüzey araştırmasına katıldı.
Köroğlu’nun eski Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarıyla ilgili ulusal ve uluslararası nitelikli, kendisinin yazdığı veya editörlüğünü yaptığı çok sayıda kitabı, sempozyum bildirisi ve makalesi bulunmaktadır. Prof. Köroğlu daha çok Demir Çağındaki uygarlıklar konusunda özellikle de Urartu ve Yeni Assur dönemiyle ilgili çalışmalar yapmaktadır. Anadolu’daki Assur kabartmalarının dağılımı, Demir Çağı kronolojisi, Doğu Anadolu’daki kaya mezarları ve basamaklı tüneller konusunda geleneksel bakış açısını sorgulayan yeni önerileri ve özgün yayınları bulunmaktadır. Son olarak Urartu Krallığı’nı krali kentler, eyaletler, aşiret merkezleri, kaleler ve köyler gibi yerleşim biçimleri üzerinden değerlendiren yeni bir model geliştirmiştir.