Sinema ve Toplumsal Hafıza başlıklı seminerde toplumsal hafızayı tanımlamak, filmler, tarihsel dönemler, yönetmenler ve sinemada temalar üzerinden incelemek istiyoruz. Bu kapsamda bazı okumalar eşliğinde dünya sinemasından örnekler izlemeyi, hatırlamanın ve unutmanın siyasetini birlikte tartışmayı amaçlıyoruz.
Toplumsal hafıza bir olaya tanıklık etmiş bireysel hatıraların toplamından ibaret değil, ondan farklı bir şeydir. Geçmişe dair bugün oluşturulan, temsil edilen ve paylaşılan siyasi bir imge olarak tanımlanır. Toplumsal hafıza bireysel, gruba ait, ulusal ya da küresel imgeler, izler aracılığıyla oluşturulur, inşa edilir.
Sanatlar toplumsal hafızanın oluşumuna, temsil edilmesine, aktarılmasına ve paylaşılmasına aracılık eden önemli kaynaklardır. Çağımızın sanatı sinema birçok sanat dalını içinde barındırır, çeşitli anlatım olanaklarına sahiptir, yaygın ve etkilidir. Sinema ve etkileşim içinde olduğu diğer sanatlar toplumsal hafızanın kayda alınması, temsil edilmesi, sergilenmesi ve sonraki kuşaklara aktarılması açısından önemli bir işlev görmektedir. Bunu yaparken elbette kişisel, dönemsel ve yöntemsel farklılıklar içerir, kırılmalar yaratırlar. Sinemada yönetmenler, senaristler ve yapım ekipleri, yayın mecraları tarihsel ve toplumsal olayları, dönemleri farklı amaçlarla farklı bakış açılarıyla ele alır, farklı kaynaklara dayanır, gönderme yapar. İzleyiciler buradan hareketle belirli olayları ve dönemleri, sanat yapıtlarının gözüyle bildiğini düşünür.
Bu seminerde öne çıkan ve tartışılan toplumsal hafızayı teorik gelişimi içinde ele alma amacı taşıyoruz. Filmlerin izlenme ve paylaşım olanaklarının hem genişlediği hem de birçok açıdan daraldığı günümüzde sinema özelinde sanatlar ve toplumsal hafızanın oluşumu ve paylaşımı meselesi üzerinde duracağız. Bunu yaparken bir yandan da teori, tarih, tarihsel dönem ve travmaları konu edinen filmler aracılığıyla farklı kültürel ve siyasal dönemlerin, sanat akımlarının ve yönetmenlerin konuyu ele alış tarzlarını tartışacak, dünya sinemasından örnekler üzerine birlikte düşüneceğiz.
14 Kasım 2024 Perşembe, 19:30
Teori: Hatırlamak ve Unutmak
21 Kasım 2024 Perşembe, 19:30
Tarih: Siyasal dönüşümler toplumsal travmalar ve toplumsal hafıza
28 Kasım 2024 Perşembe, 19:30
Deneyimler: Unutulanların hafızası, işçiler, göçmenler, dinsel ve etnik gruplar
Önerilen Filmler
1.Hafta:
Akira Kurosawa, Rashomon, 1950
James Ivory, Günden Kalanlar, 1993
Ari Folman, Waltz with Bashir, 2008
2.Hafta
Andrew Mollo-Kevin Brownlow, Winstanley, 1975
Andrzej Wajda, Danton, 1983
Sergei Eisenstein, Potemkin Zırhlısı, 1925
3.Hafta
Andrzej Wajda, Vaatler Ülkesi, 1975
Ken Loach, İşte Özgür Dünya, 2007
Rembetiko, yön. Costas Ferris (Atina: Victory, 1983)
Özcan Alper, Rüzgârın Hatıraları, 2015
Önerilen Okumalar
- David Berliner, “The Absuses of Memory: Reflections of Memory Boom in Anthropohogy”, Anthropological Quarterly, Vol. 78, No. 1 (Winter, 2005), pp. 197-211, Published by: The George Washington University Institute for Ethnographic
Research Stable URL: https://www.jstor.org/stable/4150896
- Bülent Diken-Carste B.Laustsen, Filmlerle Sosyoloji, Metis, 2010.
- Yeşim Dinçer (der.), İsyan ve Devrim Filmleri, Yordam, 2013.
- Sevcan Sönmez, Filmlerle Hatırlamak: Toplumsal Travmaların Sinemada Temsil Edilişi, Metis, 2015.
- Anthony Hayword, Ken Loach ve Filmleri, Hangi Taraftasınız?, Çeviren: Özde Arıkan, Agora, 2004.
* Seminer 3 ders olup, toplam süresi 6 saattir.
* Bu seminerde öğrencilere %30 indirim uygulanır, indirim yalnızca edu.tr uzantılı mail adresleriyle kayıt yapıldığında geçerli olur.
Kayıt ve Katılım Süreci*
1) www.kulturbilinci.org adresinden seminere kayıt olun.
2) Seminer başlangıcına bir saat kala tarafınıza gönderilecek davet linkine tıklayıp, katılım formunu doldurun.
3) Artık seminerin başlangıç saatini bekleyebilirsiniz.
* Davet linki, seminer kaydında kullandığınız mail adresine gelecektir.
* Program masaüstü, dizüstü ve tablet bilgisayarlarda çalışmaktadır.
* Her türlü sorunuz için 0212 3472425 numaralı telefondan ve kultur@kulturbilinci.org mail adresinden destek alabilirsiniz.
KBGV tarafından “online” düzenlenen tüm seminerlerde kullanılan sabit veya hareketli görüntülere, ses ve görüntü kayıtlarına, metinlere ve diğer her türlü bilgi-belgeye etkinliğe kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından seminerlerin eğitim amaçları dışında kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olup, suç unsuru teşkil eder.